18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi
18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi
18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi nasıl kazanıldı? Çanakkale Cephesi’nde yaşanan mucizeler neler? Atatürk’ün Çanakkale’de verdiği emir nedir? 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtı yazımızda!
“Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.
Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Birinci Dünya Savaşı esnasında açılan Çanakkale Cephesi; uğruna çok kan dökülüp can verilen önemli dönüm noktalarından biridir. Osmanlı Devleti, bu savaşa girerken işgal altındaki topraklarını tekrar almayı hayal etmekteydi. İtilaf Devletleri’nin savaşa girmelerindeki sebep ise Çanakkale Boğazı üzerinden müttefikleri Rusya’ya, silah ve cephane yardımında bulunmak ve Bulgaristan’ın kendi taraflarında savaşa girmesini sağlamaktı. Fakat bu beklentileri boşa çıkacak ve müttefiklerinden gerekli yardımı alamayan Rusya’da, Sovyet İhtilali patlak vererek Çarlık Rusya’nın sonunu getirecekti.
İtilaf Devletleri, Osmanlı’nın içinde bulunduğu koşulları göz önünde bulundurarak kolayca zafere ulaşacaklarına emindiler. İlk önce 19 Şubat – 18 Mart 1915 tarihleri arasında deniz harekâtını başlattılar. İtilaf Devletleri’nin kendilerine olan güveni ilk olarak bu aşamada sarsıldı. Türk kuvvetleri büyük bir zaferle deniz harekâtını sonlandırdı. Sonrasında 25 Nisan 1915 tarihinde kara harekâtı kısmı başladı. 9 aya yakın süren bu mücadelenin sonunda da Türk ordusu Mustafa Kemal önderliğinde, büyük bir zaferle bu cepheyi de kapatmayı başardı.
Türk ordusunun bu savaşı kazanması, sadece Çanakkale Boğazı’nı kurtarmak demek değildi. O dönemin başkenti İstanbul’un kurtuluşu da Osmanlı Devleti’nin sömürge bir devlet hâline gelmekten kurtarılması da bu zaferle mümkündü. Bu sebeple de Atatürk, Çanakkale Savaşı sonrasında, “Hamdolsun, İstanbul’u kurtardık.” demiştir.
İtilaf Devletleri içerisinde yer alan İngiliz, Fransız, Hint, Avustralya ve Yeni Zelanda (Anzak) gibi pek çok farklı millete ait askerî güçle karşı karşıya kalındı. Türk milleti ise bunun karşılığında kadın, erkek, genç, yaşlı demeden tüm gücüyle, tek vücut olarak mücadele etti. Kadın piyadeler ve keskin nişancılar cephede birebir savaştılar. Bunu yapamayan kadınlar ise cepheye silah taşıyıp yaralılara yardım ederek mücadeleye katkı sağladılar.
Çanakkale Savaşı esnasında birçok mucize de yaşanmıştır. Bunlardan birisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün tam kalbine isabet edecek kurşunun, cep saatine denk gelmesiyle yaşanmıştır. Hayatını kaybetmesine neden olacak bu kurşun, cep saatine denk gelerek onun bu olayı küçük bir yarayla atlatmasını sağlamıştır. Bir diğer mucize ise tabii ki Çanakkale Zaferi deyince akla ilk gelen isimlerden Seyit Onbaşı’nın yaptığı kahramanlıktır. Üç tane iki yüz ellişer kiloluk mermiyi sırtında taşıyarak topa yerleştiren Seyit Onbaşı, savaşın gidişatını değiştirmiştir. Savaş sonrasında o mermileri kaldırması istendiğindeyse çok zorlanmıştır. O an vatanı kurtarma gayesi, ağır mermileri kaldırmasında etkili güç olmuştur.
Çanakkale Savaşı, Türk milletinin kaderinin değiştiği; tüm dünyaya gücünü tekrar hatırlattığı bir zaferdir. Destanlaşan bu zaferin 108. yılını kutlarken bize bu gururu yaşatan kahraman Türk ordusunu, cesur Anadolu halkını ve Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuz saygı ve minnetle anıyoruz.
Müthiş