2023 YKS Sıkça Sorulan Sorular

14.03.2023
140
A+
A-
2023 YKS Sıkça Sorulan Sorular

2023 YKS Sıkça Sorulan Sorular

2023 YKS Sıkça Sorulan Sorular neler? 2023 YKS’ye kimler başvurabilir? 2023 YKS başvurusu nasıl yapılır? 2023 YKS sınav ücreti ne kadar? 2023 YKS’de baraj puan var mı? Deprem bölgesindeki adaylar sınav ücreti ödeyecek mi? Tüm bu soruların yanıtı yazımızda!

2023 YKS Sıkça Sorulan Sorular ile ilgili ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzdan edindiğimiz bilgiler dahilinde bazı sorulara cevap vermeye çalıştık. 2023 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (2023-YKS) SIKÇA SORULAN SORULAR* kılavuzundan diğer merak ettiğiniz soruların da cevabını bulabilirsin.

2023 YKS’ye Kimler Başvurabilir?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

2023 YKS Başvurusu Nasıl Yapılır?

2023-YKS’ye başvurular 08-23 Mart 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden bireysel olarak internet aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla veya ÖSYM Başvuru Merkezlerinin birinden yapılabilir.
Daha önce ÖSYM’nin herhangi bir sınavına başvurmamış olan adaylar, fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı ve e-Devlet şifresi varsa bir başvuru merkezine gitmeden, Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) bulunan “eDevlet ile Kayıt ol” butonuna basarak mevcut T.C. Kimlik Numarası ve eDevlet şifreleriyle sisteme kayıt olduktan sonra başvurularını yapabilirler. Ayrıca adaylar başvuru merkezlerinden de başvurularını gerçekleştirebilirler.

Bir ÖSYM Başvuru Merkezinde 2023-YKS başvuru işlemi yapmak isteyen adayların bizzat
kendilerinin başvuru merkezine gitmeleri zorunlu mudur?

Fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı olmayan veya sistemde geçerli fotoğrafı bulunmayan adayların fotoğraflarının ÖSYM sistemine kaydının yapılabilmesi için başvurularını bir başvuru merkezinden bizzat kendileri yapmaları gerekmektedir.
Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler nelerdir?
Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2023-YKS Aday Başvuru Formu ile fotoğraflı Nüfus Cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportun aslı gerekmektedir. (Nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport dışında; Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait fotoğraflı Pembe/Mavi Kartın aslı, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartının aslı, T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ve yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar geçerli olan “fotoğraflı, imzalı mühürlü, barkodlu-karekodlu” veya “fotoğraflı, barkodlu-karekodlu” Geçici Kimlik Belgesi geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir.) Başvuru merkezlerinde başvuruda, fotoğrafsız kimlik belgesi kesinlikle kabul edilmez.

2023 YKS Sınav Ücreti Ne Kadar?

YKS Sınav Ücretleri (TYT/AYT/YDT Her Biri İçin) : 115,00 TL (Ücret ödeme için son gün, 24 Mart 2023)
2023-YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzun son
sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de
yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile 08-24 Mart 2023 tarihleri arasında yatırabileceklerdir.

6 Şubat 2023 tarihli depremde, afet bölgesi ilan edilen il/ilçede ikamet etmekteydim ve/veya afet
bölgesi ilan edilen il/ilçede ortaöğretimin son sınıfında öğrenim görmekteydim, sınav ücretinden
muaf mıyım?

6 Şubat 2023 tarihli depremde, afet bölgesi edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Sivas-Gürün il/ilçesinde ikamet etmekte olan ve/veya bu il/ilçelerde ortaöğretimin son sınıfında öğrenim görmekte olan adaylardan sınav ve başvuru hizmeti ücreti alınmayacaktır. ÖSYM adayların, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden adres bilgilerini; Milli Eğitim Bakanlığından okul /bilgilerini kontrol etme hakkını saklı tutar.

2023 YKS’de Baraj Puan Var Mı?

Hayır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterlidir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterlidir. Ancak bazı lisans programları için ise en düşük başarı sırası koşulunun sağlanması gerekir. Ayrıntılı bilgi 2023-YKS Kılavuzunda yer almaktadır.

İlgili Diğer İçerikler :

2023 YKS Başvuruları Başlıyor!

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.