2023 YKS Tercihleri Nasıl Yapılır?

27.07.2023
66
A+
A-
2023 YKS Tercihleri Nasıl Yapılır?

2023 YKS Tercihleri Nasıl Yapılır?

2023 YKS tercihleri nasıl yapılır? 17 – 18 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023 YKS) sonuçlarının 20 Haziran’da açıklanmasının ardından tercih sürecinin ne zaman başlayacağı araştırılmaya başlandı.

Tercih süreci, 27 Temmuz – 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sayfası üzerinden gerçekleştirilecek.

2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 20-25 Temmuz 2023 tarihleri arasında ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacak. Tercih yapacak adaylara ön bilgi vermek amacıyla ÖSYM tarafından Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzu yayımlandı. Fakat tercih döneminde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak olan 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu yeniden dikkatle incelemekte fayda olacaktır.

Adaylar, sınav sonuçlarına 20 Temmuz 2023 tarihinde saat 07.00’den itibaren ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişim sağlayabilirler.

27 Temmuz 2023 tarihinde ÖSYM tarafından yayımlanan güncel kılavuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

2023 YKS Tercihi Nasıl Yapılır?

  • Tercihler 27 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır.
  • Tercih süresi içerisinde https://ais.osym.gov.tr/ adresinden tercihleriniz ile ilgili değişiklik yapabilirsiniz.
  • Adaylar ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzdan yararlanarak Tablo 3 ve Tablo 4’ten tercih yapabilirler. Tablo 3 ön lisans (yani 2 yıllık bölümleri), Tablo 4 ise yükseköğretim programlarını kapsamaktadır.
  • 2023-TYT puanı hesaplanan adaylar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını, 2023-AYT/YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplanan adaylar, Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercih edebilirler.
  • Adaylar için tercih sırası büyük önem arz etmektedir. İstenilen bölümlerin üst sıralara yazılması gerekmektedir. Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.
  • 24 tercih hakkı verilse de alanların tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa sadece bu dört programı yazabilecektir.
  • Adaylar, hangi tablolardan tercih yapacaksa bu tabloları dikkatle incelemeli. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyin.
  • Tercihlerinizi son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz:
    • Listenizdeki programların bu kılavuzda “bakınız/koşullar” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?
    • Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?
    • Listenize yazdığınız programların kodunu ve adını bir kez daha kontrol ediniz.
    • Listenizdeki programların sırası gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, “Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım.” demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?
      Bütün bu kontrollerden sonra tercih bildirim işleminizi gerçekleştiriniz.

Başarı Sıralaması Şartı Olan Bölümler

Aşağıdaki tablodan başarı sıralaması şartı olan bölümleri inceleyerek tercihte bulunmalısınız.

Başarı Sıralaması Şartı Olan Bölümler

İlgili Diğer İçerikler :

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.