30 Ağustos 1922 Zafer Günü

30 Ağustos 1922 Zafer Günü

30 Ağustos 1922 Zafer Günü

30 Ağustos 1922 Zafer Günü neler yaşandı? 30 Ağustos Zafer Bayramı ne zamandan beri kutlanıyor? Tüm bunların yanıtı yazımızda!

“Ordular,
ilk hedefiniz Akdeniz’dir;
ileri!”

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Sakarya Meydan Savaşı’ndan sonra diplomatik yollarla sorunlar çözülmeye çalışılmış fakat oluşan atmosfer buna imkân vermemiştir. Mustafa Kemal, bunun üzerine Haziran ayında Büyük Taarruz’a karar verir. Büyük bir gizlilikle ve kararlılıkla sürdürülen hazırlıklardan sadece Fevzi Çakmak, İsmet İnönü ve Kazım Özalp ile bazı ordu komutanlarının haberi vardır. Dünya basınına ve Yunan ordularına taarruza geçileceğine dair hiçbir şey sezdirilmemektedir. 26 Ağustos’taki ani baskın, tüm tarihî akışı değiştirecektir.

26 Ağustos 1922 sabahında Başkomutan Mustafa Kemal, İsmet Paşa ve Fevzi Paşa taarruzu yönetmek için Kocatepe’dedirler. Taarruzun ertesi günü, 27 Ağustos itibarıyla Türk ordusu, Yunan ordusuna karşı üstünlük sağlamaya başlar. 30 Ağustos sabahında ise Dumlupınar mevkisinde sıkışan Yunan ordusu, Türk ordusunun zaferini kabul eder. Bundan sonraki günlerde Bandırma ve İzmir yönünde kaçmaya başlayan Yunanlıların yurttan tam olarak atılabilmeleri için Mustafa Kemal, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verir. Başta Yunan ordusu komutanı Trikopis olmak üzere birçok asker esir alınır.

9 Eylül 1922’de Türk ordusu 400 kilometrelik yolu zaferle aşmış bir şekilde İzmir’e girer.  26 Ağustos sabahı başlayan savaş tam 2 hafta sonunda tamamlanır. 11 Ekim 1922’de Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla savaş alanında kazanılan zafer, diplomatik yollarla da taçlandırılarak işgalci kuvvetler kesin bir şekilde mağlup edilir.

Büyük bir hazırlık ve plan dahilinde baskın yaparcasına başlayan Büyük Taarruz’u, bizzat Başkomutan Mustafa Kemal yönettiğinden savaşa, “Başkomutanlık Meydan Savaşı”; savaşın geçtiği yer dolayısıyla da “Dumlupınar Meydan Savaşı” adları verilir.  Fakat Mustafa Kemal, Yunanlılarla karşı karşıya gelindiği için bu savaşa “Rum Sındığı Savaşı” adının verilmesinin uygun olacağını düşünür.

30 Ağustos’ta Dumlupınar’da son bulan muhaberenin yıl dönümü “Zafer Bayramı” olarak  kutlanmaya başlanır. İlk olarak 30 Ağustos 1923’te Afyon, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir’de kutlanır. Resmî olarak tüm yurtta kutlanmaya ise 1935 yılında başlanır.

Büyük Zafer’in 101. yılında başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyor, ülkemizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı büyük bir gururla kutluyoruz!

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.