Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyenlik) Okumak

Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyenlik) Okumak

Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyenlik) Okumak İstiyorum!

Beslenme ve diyetetik (diyetisyenlik) okumak istiyorum diyenlerin aklına takılan; diyetisyen olmak isteyenlerin özellikleri nelerdir,  diyetisyenlik için kaç net gerekli, beslenme ve diyetetik iş imkanları nelerdir, beslenme ve diyetetik hangi bölümden alıyor, beslenme ve diyetetik taban puanları gibi pek çok sorunun yanıtı yazımızda!

Beslenme ve Diyetetik Nedir?

Beslenme ve Diyetetik Bölümü; 4 yıllık bir lisans bölümü olup Sağlık Bilimleri Fakültesinde yer almaktadır. Bu bölümden mezun olanlara “Diyetisyen” unvanı verilmektedir. Bu bölümün amacı; besinlerin insan sağlığı üzerindeki etkisini araştırıp hasta ve danışan insanlara sağlıklı beslenme hususunda yardım etmektir. Diyetisyen deyince akla sadece zayıflatma uzmanı gelmemelidir. Diyetisyenler, insan vücudunun çalışma düzenine göre bir diyet programı hazırlayarak insan sağlığını korumak ve geliştirmek için plan yaparlar. Bu sebeple bu bölümün içerisinde temel tıp bilimleri, anatomi, gastronomi, fizyoloji, etik gibi birçok ders de verilmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

Çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışma imkânları bulunmaktadır. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar.  Yönetici diyetisyenler; hastane, okul, yurt, endüstri gibi kurum ve kuruluşlarda besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle ilgilenirler. Tedavi diyetisyenleri; hastalara uygulanacak özel diyetleri düzenlerler. Polikliniğe gelen hastalara, evde uygulamaları gereken diyet listesini hazırlarlar. Halk sağlığı diyetisyenleri ise sağlık merkezlerinde görev alıp halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar.

Genel olarak bakacak olursak çalışabilecekleri yerler:

  • Hastane
  • Aile Sağlığı Merkezleri
  • Okullar ve Kreşler
  • Diyabet Üniteleri
  • Zayıflama Merkezleri
  • Huzurevleri
  • Sporcu Beslenmeleri
  • Okul Beslenme Eğitimi Programları gibi beslenme alanı ile bağlantılı birçok kurum ve kuruluşta çalışabilme imkânları bulunmaktadır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Okumak İsteyenlerde Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya, besin bilimi ve doğa bilimini ilgilendiren şeylere karşı meraklı olmak,
  • İnsan psikolojisine ilgi duymak,
  • Sabırlı olmak,
  • İletişim gücü ve ikna etme kabiliyeti yüksek olması gerekmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü İçin Hangi Puan Türü Gerekmektedir?

Beslenme ve Diyetetik Bölümü için sayısal puan türü gerekmektedir. Bunun için de ilk oturum olan TYT ve ikinci oturum olan AYT (Matematik ve Fen Bilimleri) sınavına girilmelidir. Özellikle ikinci oturumun toplam puana etkisi %60 olduğu için önemlidir. AYT sınavındaki testlerin toplam puana etki oranları; matematik %30, fizik %10, kimya %10 ve biyoloji %10’dur.

Diyetisyenlik İçin En Az Kaç Net Gerekli?

Diyetisyenlik için en az yapılması gereken netler YÖK Atlas, net sihirbazı verileri dikkate alınarak oluşturulmuştur. Devlet üniversitesine yerleşen en son adayın netleri verilmiştir.

TYT Türkçe: 21,50

TYT Matematik: 13,75

TYT Fen Bilimleri: 3,50

TYT Sosyal Bilimler: 11,25

AYT Matematik: 8,50

AYT Biyoloji: 7,25

AYT Fizik: 2,75

AYT Kimya: 0,50

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Melisa Ay dedi ki:

    Diyetisyenlik Harika keyif veren bir meslek , her yerde çalışma imkanı olan en güzel mesleklerden