Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Birçok ebeveynin dert edindiği ve çözüm aradığı bu sorun ile ilgili neler yapılabilir? 

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları

Ebeveynlerin en çok yakındıkları konuların başında çocuklarının kitap okumaması geliyor. Sürekli dile getirip şikayet edilen bu konunun çözümü aslında anne babaların ta kendisinde!

Çocukların en temel eğitimi ailede başlar.  İlk öğretmenleri de anne babası ve yakın çevresidir. Yani bu insanlar onlar için modeldir ve kalıcı öğrenmeleri bu modeller üzerinden gerçekleştirirler. Bu sebeple söylenenlerden çok yapılanlar onlar için örnek teşkil etmektedir.

Anne ve baba evde sürekli telefonla, bilgisayarla ya da televizyonla uğraşırken çocuktan kitap okumasını istiyorsa bu alışkanlığı kazandırmak çok zor olacaktır. Ya da kitap okuyan bir ebeveynse ama çocuk bunu görmüyorsa o zaman da örnek modelle karşılaşılamadığı için yine sonuç hayal kırıklığıyla sonuçlanacaktır.

Peki bu noktada neler yapılabilir?

  • Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza seviyesine uygun kitaplar okumalısınız. Ve de onların sizi kitap okurken görmesi için evde okumalar yapmalısınız. Böylece çocuğunuz kitap okumayı vakit ayrılması gereken, önemli ve eğlenceli bir eylem olarak görecektir.
  • Ailece okuma saatleri belirleyip evdeki her bireyin elden geldiğince bu saate katılmasını sağlayın. Belirlenen okuma saatleri kapsamında herkes kendi kitabını okuyabilir ya da aile üyelerinden birisi kitabı sesli okuyup diğerleri dinleyebilir. Bazı günler çocuklarla birlikte kütüphaneye giderek orada ya da açık havada bir parkta da okuma etkinliği gerçekleştirebilirsiniz. Hatta çocuğunuzun birkaç arkadaşıyla bu etkinliği yapması için gerekli ortamı da oluşturabilirsiniz.
  • Birlikte kitap almaya çıktığınızda onun seçtiği kitapları değersizleştirmeyin. Başlangıçta alışkanlık edinilene kadar istediği türü seçmesine izin verin. İlla roman, öykü, masal okumak zorunda değil; şiir, çizgi roman, dergi gibi türler de ilgisini çekebilir. Sadece seçtiği kitabın yaşına uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sonraki aşamalarda ısrarcı olmadan yönlendirme yapılabilir. Bunun en kolay yöntemlerinden biri doğum günlerinde ya da özel günlerde okumasını istediğiniz kitapları ona hediye ederek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Kitapla ilgili merak uyandıracak bilgiler verebilir veya siz o kitabı okuduğunuzda hissettiklerinizi onunla paylaşabilirsiniz.
  • Kitap hakkında söylediklerini dikkatlice dinlemeli ve bu konuda sohbet etmek için sorular sormalısınız. Kitapla ilgili bir şeyler anlatmak hoşuna gitmiyorsa doğrudan sormak yerine okuduğu kitaptaki karakter üzerinden sorular sorulabilirsiniz. Okuduğu hikayeyi kendi yazsaydı nasıl kurgulardı ya da sonunu nasıl bitirirdi? Böyle sorular sormak, ona etkili okumayı öğretip okudukları üzerinde düşünmeyi sağlayacaktır.
  • Kendi kütüphanesini oluşturmasına fırsat tanımalısınız. Onun erişebileceği boyutlarda bir kitaplık edinebilirsiniz. Ya da evinizdeki kitaplıkta onun erişebileceği bir bölüm ayırabilirsiniz. Böyle bir kütüphane için imkânlar elverişli değilse çocukların erişebilecekleri ve gözlerinin önünde olacak yerlere seviyelerine uygun, hoşlanacakları kitaplar, dergiler konulabilir.

Yararlanılan Kaynak :

Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığına Genel Bir Bakış

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.