Ders Programı Hazırlama Tüyoları

Ders Programı Hazırlama Tüyoları

Ders Programı Hazırlama Tüyoları

Bugün sizlere verimli ders çalışmanın ilk adımı olan ” ders programı hazırlama ” ile ilgili tüyolar vereceğiz. Hem yazımızdan hem de videomuzdan gerekli bilgiyi edinebilirsiniz!

Daha düzenli ve programlı hareket ederek ders çalışmak, başarıya ulaşmanın ilk adımıdır. Fakat herkesin aynı tip bir programla çalışması çok verimli olmayabilir. Bu nedenle ders çalışma programının kişiye özel olması gerekir. Peki bunun için neler yapmalısınız?

Ders Programı Nasıl Hazırlanır?

  • Bir kâğıda program çizelgesi oluşturun ve sürekli görebileceğiniz bir yere asın. Bu kâğıdı her gördüğünüzde size ders çalışmanız gerektiğini hatırlatacak. Bir süre sonra da bu durum alışkanlık haline dönüşecek.
  • Programı oluşturmadan önce günlük ne yaptığınızı; yemekte, uykuda, okulda, etütte, derste vs geçen süreyi hesaplayın. Size ders çalışmanız için ne kadar vakit kalıyor? Bu kalan vakti kullanarak ders programınızı oluşturun.
  • Ders programınızda sürekli yapabildiğiniz, en sevdiğiniz derslere yer vermeyin. Aksine yapamadığınız, zorlandığınız derslere, programınızda daha fazla yer verin.
  • Sıkılma payınızı azaltmak için dersleri bir sayısal bir sözel olarak sıralayabilirsiniz. Diğer bir alternatif ise sevmediğiniz bir dersin ardından sevdiğiniz derse yer vererek ilerlemektir.
  • Tüm gün aynı derslere asla yer vermeyin. Ya da gün içinde en fazla 4-5 farklı derse yer yerin.
  • Sadece konu çalışmaya ve özet çıkarıp not almaya vakit ayırmayın. Konu çalışmayı bitirdikten sonra test çözmek için ve de aradan bir iki hafta geçtikten sonra konu tekrarı yapmak için programınızda vakit ayırmayı unutmayın.
  • Ezber gerektiren derslere daha çok molalardan sonra, kendinizi dinç hissettiğiniz anlarda çalışın. Programınızı bunu göz önünde bulundurarak oluşturun.
  • Mutlaka mola verin. Ders çalışma sürenizi 40 -50 dakika olarak belirlediyseniz 10 – 15 dakikalık molalar verin. Molalarda hareket etmeye özen gösterin.


Çalışma programına alışmanız en az 21 gün sürecektir. Bunun bir davranışa dönüşmesi ise 60 ila 90 gün gibi daha uzun bir vakit alabilir. Sabırla ve ısrarla devam etmelisiniz. Pes etmemek başarılı olmanın en önemli püf noktasıdır.

Tüm öğrencilerimize başarılar ve sağlıklı günler dileriz.

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.