AYT Nedir? Alan Yeterlilik Testi Alan Yeterlilik Testi AYT Nedir?...
Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?
Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?
Ders çalışırken dikkat dağınıklığı nasıl önlenir, dikkati toplamak için neler yapılabilir, ders çalışmaya odaklanmak için neler yapılmalı, ders çalışırken dikkatim dağılıyor ne yapmalıyım gibi birçok soruya cevap arıyorsanız yazımıza göz atmanızda yarar var!
Dikkat dağınıklığı zaman zaman herkesin başına gelen bir durumdur. Özellikle ders çalışırken daha sık yaşanabilmektedir. Bu durum bazen kişiden kaynaklı sebeplerden dolayı ortaya çıkarken bazen de dış etkenlerden dolayı yaşanmaktadır. Bu problemi nasıl çözeceğiniz ile ilgili sizlere bazı önerilerde bulunacağız.
Ders Çalışırken Dikkati Dağılanlara 6 Öneri
- Uykunuzu ve beslenme şeklinizi düzenleyin.
Geceleri çok geç saatte yatıyor, sabahları ise erken kalkıyorsanız gün içinde yorgun hissedeceğinizden derse odaklanmanız zor olacaktır. Bu nedenle kendi fizyolojik ihtiyacınız olan uyku süresini belirleyerek işe başlayın. Yatma ve kalkma saatlerinizi ona göre düzenleyin.
Bu noktada beslenme düzeniniz de çok önemli. Paketlenmiş gıdaları ve şekerli ürünleri çok sık tüketiyorsanız kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Yeterli miktarda su içmiyorsanız bu durum da size yorgun hissettirecektir. - Kendinize ders çalışma ortamı hazırlayın.
Evde kendi odanız varsa orada, yoksa evin uygun bir köşesinde kendinize çalışma alanı oluşturun. Seçtiğiniz yerin gürültüden ve dış etkenlerden olabildiğince uzak olmasına dikkat edin.
Çalışma ortamınızın ışık alan aydınlık bir yer olmasında yarar var. Bunun dışında bir masa ve sandalye, ihtiyacınız kadar kalem ve kağıdın olması yeterli. Masanızda gereğinden fazla kırtasiye malzemesi bulunması da dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır. - Odak sürenizi belirleyin ve buna göre bir program oluşturun.
“Bugün şu derse mi çalışsam, hayır şuna çalışayım, aslında şu da vardı” gibi cümlelerin aklınızı kurcalamaması için bir ders çalışma programı hazırlayın. Neye ne kadar çalışacağınızı bilmek, kafa karışıklığını önleyecektir.
Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta odak süreniz. Eğer 20-25 dakikadan sonra dikkatiniz dağılıyorsa buna göre bir ders çalışma programı hazırlamalısınız. Bu noktada Pomodoro Tekniğinden yararlanabilirsiniz.
Bu teknikte sürekli mola veriyormuş hissine kapılabilirsiniz. Fakat odaklanarak çalışacağınız 20 dakika size verim sağlarken, dikkatiniz dağınık bir şekilde çalışacağınız 40 dakika size hiçbir fayda sağlamayacaktır. - Derse başlamadan 5 dakika klasik müzik dinleyin ya da nefes egzersizi yapın.
Sözleri olmayan, sadece enstrümanların yer aldığı bir beste sizi rahatlatacak ve sözlere takılmayacağınız için odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.
Diğer yandan nefes egzersizi yapmak da size fayda sağlayacaktır. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alıp yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Bunu 4-5 defa tekrarlayın. O an orada ne niyetle, hangi amaçla bulunduğunuzu kendinize hatırlatın. Bu ders çalışma motivasyonunuzu arttıracaktır. - Çalışmaya başlamadan telefon bildirimlerini kapatın.
Günümüzde ders çalışırken internetten ve bilgisayardan uzak durma gibi bir şey pek mümkün değil. Çoğumuz ders çalışırken internetten yardım alıyoruz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken, sizi çeldirecek durumlar.
Mesela telefonunuza gelen sosyal medya bildirimleri. Ders çalışmaya başlamadan önce mutlaka bu bildirimleri kapatın. Sanki pek de vaktinizi almıyormuş gibi gelse de aslında odaklanmanızı engelleyerek tüm çalışmanızı verimsiz hale getiren bir durumdur bu. - Tek bir şeyle meşgul olun, o da çalıştığınız ders olsun.
Masaya oturduğunuzda etrafınızda sadece çalışacağınız derse ait şeyler olsun. Matematik çalışırken etrafınızda Türkçe dersine ait kitaplar vs olmasın. Eğer aç değilseniz yine etrafta yiyecek ve içecek bulunmasın. Su hariç! Gereğinden fazla renkli kalem ve post-itin masanızda bulunması da yine dikkat dağınıklığına yol açacaktır.
İlgili Diğer İçerikler :
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM