Hızlı Okuma Nedir ve Nasıl Yapılır?

24.10.2022
192
A+
A-
Hızlı Okuma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hızlı Okuma Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hızlı okuma nedir ve nasıl yapılır? Hızlı okumanın avantajları nedir? Hızlı okumanıza yardımcı olacak alışkanlıklar nelerdir? Tüm bu soruların yanıtı yazımızda!

Hızlı Okuma Nedir?

Okuma hızı, belirli sürede kişinin doğru okuyabildiği kelime sayısıdır.  Hızlı okuma ise, göz kaslarının eğitilmesiyle gözün görme alanını genişletip bütünü algılamasını sağlayan bir okuma tekniğidir.

Gözün detayları doğru bir şekilde gören bölümüne “Fovea” adı verilir. Okuma mesafesinde bu bölümün yarıçapı yaklaşık 2,5 santimetredir. Gözlerimizin 4 kelimeye kadar görmesini sağlayan birer lens olmasından kaynaklı, daha fazla detayı yakalamak için hızlı hareket etmeleri gerekmektedir. Yani gözümüzün odaklandığı kelime sayısının fiziksel olarak sınırlı olmasından kaynaklı hareket hızı arttırılarak hızlı okuma gerçekleşmektedir.

Hızlı Okumanın Avantajları Nelerdir?

Hızlı Okumanın Avantajları :

  • Zamandan alınan verimliliği arttırır.
  • Hızlı kavramayı sağlayıp anlama becerisini arttırır.
  • Kitap okuma alışkanlığını daha kolay edinmenize yardımcı olur.
  • Daha önceki okuma hızınıza kıyasla daha hızlanacağınız için daha fazla kitap okuyabilirsiniz.
  • Bir sınava hazırlanıyorsanız sınavdaki metinleri daha hızlı okumanızı sağlayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Hızlı okuma sonradan edinilebilen bir beceri olduğundan aslında bir alışkanlık değişimi gerektirmektedir. Bu değişim zaman alacağı için çok hızlı sonuç almayı beklemek yanlış olur. Uzmanlar hızlı okuma için gerekli olan sürenin en fazla 1 ay olduğunu belirtiyorlar. Doğru ve düzenli yapılan göz egzersizleri ile zihnin bütünü çok daha hızlı algılaması, gözümüzün takip hızını arttırarak hızlı okumayı kolaylaştıracaktır.

Hızlı Okumanıza Yardımcı Olacak Alışkanlıklar :

  • Günlük en az 10 sayfa kitap okumayı alışkanlık haline getirin.
  • Okurken parmakla takip etmeyin.
  • Metni okurken kalemle altını çizme alışkanlığını bırakın.
  • Atlayarak okuduğunuzu tespit ederseniz başa dönüp tekrar tümünü okuyarak zihninize atlamamanız gerektiğini dikte edin.

Günümüzde hızlı okuma adına birçok eğitim materyali ve kitap bulunmaktadır. Bütünü algılamaya dayalı göz egzersizleri ile bu materyallerden yararlanarak okuma hızınızı artırabilirsiniz. Özellikle YKS, LGS, KPSS, ALES, DGS gibi sınavlara hazırlıkta hızlı anlamlı okuma yaparak rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz.

İlgili Diğer İçerikler :

Neden Kitap Okumalıyız?

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.