İkinci Yazılılar Başlıyor!
Mutlak Başarı Seni Bekliyor!
2019’un sonuna doğru bir yandan yeni yılın heyecanı hissedilirken diğer yandan da ikinci yazılıların tarihleri belirmeye başladı. Birinci yazılılardan yüksek not alan öğrenciler başarılarını korumaya çalışırken, istediği notları alamadığını düşünen arkadaşlar ise daha iyisi için ter dökecekler.
Çalışma stratejileri ve soru çözme teknikleri açısından ortaya konulabilecek önerilerin büyük kısmı “Sınava Hazırlanıyorum” başlıklı paylaşımlarımız ile örtüşmekle birlikte; yazılıların kendine özgü yönleri vardır. Hatta her derse yönelik özgün taktikler işe koşulmalıdır. Bu doğrultuda derskocu.com sitesinde Rehberlik sekmesi altında kaleme alınan, derslere özgü çalışma önerilerinin de bütünlük içerisinde okunması çok yararlı olacaktır.
Maraton hazırlık gerektiren ve deneme sınavlarında henüz işlenmemiş ünitelere ilişkin sorularla da karşılaştığımız merkezi sınav hazırlıklarından farklı olarak;
- Ağırlıklı olarak birinci yazılılardan sonra işlenen ve ikinci yazılılardan önce tamamlanmış konulardan sorumlu olduğumuz ikinci yazılılarda çıkabilecek soruları kestirmek çok da zor değil. İşte bu iyi haber!
- Konular belirgin ve sorular tahmin edilebilir olmakla birlikte unutulmamalıdır ki; ders üniteleri bilişsel basamaklara karşılık gelen ve önceki öğrenmelerle desteklenmeleri gereken bir sıra izler. 6. sınıf matematik dersinden örnek verecek olursak; işlem önceliği, ortak çarpan parantezine alma, üslü ifadeler gibi konular birinci yazılıların kapsamında olmalarına rağmen, ikinci yazılılarda sorulacak soruların da içerisine yedirilebilir. Tam sayılar veya kesirli ifadeler hakkında sorulacak bir soruda işlem önceliğini atlamak yanlış sonuca götürecektir.
- Okuduğunu anlama becerisi, sadece Türkçe veya diğer sözel dersler için değil; sayısal dersler için de hayati öneme sahiptir. Fizik, kimya, biyoloji, matematik için soru metinlerini doğru anlama, grafikleri yorumlama gibi aşamalarda zorluk yaşanıyorsa bilgi eksikliğini kapatmanın yanı sıra, düzenli kitap okuma en iyi ilaç olarak önerilmektedir.
- Ne sorulduğunu anlayamaz ve yorumlayamaz isek, istenilen kalitede yanıt vermemiz de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kitap okuma, özet çıkarma, metnin ana fikrini bulma, vurguları fark etme vb. alt becerilerin geliştirilmesi hedeflenmelidir.
- Çalıştığınız konularla ilgili ve çözdüğünüz sorulara benzer yeni sorular üretmeye çalışın. Öğrendiklerinizi kendi ifadeleriniz ile anlatabilmeniz veya yeni soru oluşturabilmeniz derse olan hâkimiyetinizi gösterir. Özellikle sayısal derslerde sadece öğretmen tarafından sorulan soruların tekrar edilmesi asla yeterli olmayacaktır.
- Güvenilir kaynaklardan çözeceğiniz soru sayısı ne kadar çok olursa, farklı soru tiplerine o kadar hazırlıklı olursunuz.
- Soru takip çizelgesi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece yanlış cevapladığınız veya boş geçtiğiniz soruların gerekçelerini analiz etme şansı yakalayacaksınız. Örnek soru takip çizelgesine Sınava Hazırlanıyorum/3 başlıklı yazımız içerisinden ulaşabilirsiniz.
- Öğretmenin sözlü veya yazılı olarak buraya dikkat edin çocuklar! dediği yerler, defterlerde ve çalışma kitaplarında işaretlenerek önem sırası belirlenmelidir.
- Anlaşılmayan veya sık yanlış yapılan konular hakkında ilgili dersin öğretmeninden tekrar veya takviye talep edilmelidir.
- Yazılılardan alınan sonuçların büyük oranda o yazılıya ve konularına ait olduğu göz ardı edilmemelidir. Örneğin; sosyal bilgiler dersi yazılısından alınan düşük bir puan, o dersin tüm kazanımlarına veya müfredatına genellenemez. Eksikler telafi edilerek yeni konulara daha özenle çalışıldığında bir sonraki yazılıda veya aynı yazılı içerikleri tekrar sorulduğunda çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Aynı şekilde; ilk yazılılarda yüksek not alan öğrenciler için de abartılı özgüven ve bu iş tamam şeklindeki bir rehavet ikinci yazılılarda kötü sürprizler doğurabilir.
- Kendinize şunu sık sık hatırlatın:
Bilmediklerini öğren, öğrendiklerini tekrar et, tekrar ettiklerini bol soru ile pekiştir.
- Sizden kaynaklanmayan ve verimli çalışmanıza engel olduğunu düşündüğünüz durumlar için ailenizden, öğretmenlerinizden, rehberlik servislerinden ve güvendiğiniz arkadaşlarınızdan destek alabileceğinizi unutmayın. Sorunlar doğru kişilerle paylaşıldıkça hafifler. Sağlıklı, mutlu ve başarılı günler diliyoruz.