Kitap Okuma Serisi/9

Modernist ve Postmodernist Kitap Önerileri
Kitap okuma alışkanlığının nasıl edinilebileceği ve nelerin okunabileceği ile ilgili tavsiyelerde bulunarak başladığımız Kitap Okuma Serimizde, biraz yön değiştirerek tavsiyelerde bulunmaya devam edeceğiz. Daha önce yazmış olduğumuz yazılarda temel olarak nasıl kitap okuma alışkanlığı edinilebilir ve edinilen bu alışkanlık Dünya Klasiklerinden ve Türk Edebiyatından hangi kitaplarla desteklenebilir, bu konularda sizlere kitap öneri listeleri sunmuştuk. Şimdi ise eserlerin türlerine ve edebi akımlara göre kitap önerilerinde bulunup bunlarla ilgili hangi kitaplar okunabilir, sizlere bu doğrultuda kitap listeleri sunacağız. Hepinize iyi okumalar diliyoruz!
Modernizm Nedir?
19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başında ortaya çıkan ve o güne kadar ki bütün değerlere karşı bir tavır sergileyen modernizm; mimari, sanat ve edebiyat alanlarında kendisini göstermiştir. Modernizm, geleneksel olana karşı açılan bir savaştır ve de şimdiki zamanın yüceltilmesine, yeni bir kültürün icat edilmesi gerekliliğine dayanır.
Modernizmde, yer yer dil ve anlatım ile yazım kuralları açısından gelenekselin dışına çıkılmıştır; simgelere, mitolojiye, efsanelere ve fantastik öğelere yöneliş olmuştur. Bilinç akışı tekniği kullanılarak karakterlerin düşünceleri tek bir düzlemde değil, zamanda sıçramalar yapılarak verilmiştir.
İnsan; karmaşık bir yapı olarak ele alınır ve huzursuzluk, yalnızlık, toplumdan kaçma isteği, basma kalıp değerlere aykırılık gibi temalar çerçevesinde işlenir. Kişilerin psikolojik özellikleri ön planda tutulduğu için iç konuşma ve iç diyalog teknikleri eserlerde sıklıkla kullanılır.
Postmodernizm Nedir?
Postmodernizm de sanat, mimari, felsefe ve edebiyat alanlarında görülmüştür ve 20. yüzyılın ikinci yarısında modernizmden sonra ortaya çıkmıştır. Kelime anlamı olarak da “modernizmden sonra gelen” demektir.
Postmodernizmde kurmacayı ön planda tutma ve hayatı bir oyun olarak algılama vardır. Yaşamı kurmaca olarak görürler ve romanı da bu sebeple oyun içinde oyun olarak algılarlar. Oyun olarak görülen romanda karakterler; hayal dünyasından, masallardan ya da mitolojiden alınabilir. Somut gerçeklikle soyut gerçeklik iç içe geçer.
Postmodernizme göre, evrensel bir gerçeklik yoktur. Tek bir doğru, tek bir gerçek olmadığını, bunun yerine çok anlamlı ve birden fazla gerçek olduğunu savunur. Bu sebeple de eserlerinde birden fazla son bulunabilir.
Yazar okura metnin kurmaca olduğunu sezdirir ve okunan metnin nasıl kurgulandığından eser içinde bahseder. Buna üst kurmaca tekniği denilir. Postmodernizmde buna benzer; metinlerarasılık, pastiş, parodi ve ironi gibi birçok teknik kullanılır.
Modernizm ve Postmodernizm Akımı Çerçevesinde Okunabilecek Kitaplar:
- Adlandırılamayan, Samuel Beckett
- Dublinliler, James Joyce
- Finnegan’ın Uykusuzluğu, James Joyce
- Dalgalar, Virginia Wolf
- Bayan Dallonway, Virginia Wolf
- Dava, Franz Kafka
- Yabancı, A. Camus
- Veba, A. Camus
- Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu, Italo Calvino
- Foucault Sarkacı, Umberto Eco
- Madde 22, Joseph Heller
- Tutunamayanlar, Oğuz Atay
- Tehlikeli Oyunlar, Oğuz Atay
- Kara Kitap, Orhan Pamuk
- Benim Adım Kırmızı, Orhan Pamuk
- Anayurt Oteli, Yusuf Atılgan
- Bir Düğün Gecesi, Adalet Ağaoğlu
- Fehmi K’nin Acayip Serüvenleri, Hilmi Yavuz
- Bin Hüzünlü Haz, Hasan Ali Toptaş
- Hakkari’de Bir Mevsim, Ferit Edgü
- Sevgili Arsız Ölüm, Latife Tekin
- Troya’da Ölüm Vardı, Bilge Karasu
- Kılavuz, Bilge Karasu
- Bir Cinayet Romanı, Pınar Kür
- Parasız Yatılı, Füruzan
- Üç Başlı Ejderha, Leyla Erbil
- Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar
- Afrâsiyâb’ın Hikayeleri, İhsan Oktay Anar
- Postmodern Bir Kız Sevdim, Süreyya Evren