Neden Kitap Okumalıyız?
![Neden Kitap Okumalıyız?](https://www.derskocu.com/wp-content/uploads/2019/10/neden-kitap-okumaliyiz-01-770x433.jpeg)
Neden Kitap Okumalıyız?
Neden kitap okumalıyız? Kitap okumanın faydaları neler? Kitap okumak sınavlarda hızlanmayı sağlar mı? Kitap okumak ve kitap okuma alışkanlığı edinmek ile ilgili aklınıza takılan birçok sorunun yanıtı yazımızda!
İnsanları diğer canlılardan ayıran en büyük özelliğin düşünebilme becerisi olduğunu söyleriz. Peki, bu gücü doğru kullanabiliyor muyuz? Bunun için gerekli çabayı sarf ediyor muyuz?
Kitap okumanın bu gücü doğru kullanmanıza yardımcı olacağını söylesek bunun için harekete geçer miydiniz?
Kitap okuyarak kendi hayatınızda edinemeyeceğiniz bilgileri edinebilir, yaşayamayacağınız duyguları hissedebilirsiniz. Kelime dağarcığınızın genişlemesiyle düşüncelerinizi ve duygularınızı daha kolay aktarabilir, kendinizi daha doğru ifade edebilirsiniz. Özellikle bir sınava hazırlanıyorsanız okuduğunuzu hızlı ve doğru yorumlayabilmenin yolu kitap okumaktan geçmektedir. Yani kısaca düşünce, fikir ve hayal dünyanızı tam anlamıyla beslemenin ve harekete geçirmenin yolu kitap okumaktan geçer diyebiliriz.
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
- Düşünce dünyanızın ve kelime dağarcığınızın gelişmesine, kendinizi daha rahat ve doğru ifade etmenize yardımcı olur.
- Hızlı okuma, konuşma ve düşünme kabiliyetinizi geliştirip kendinizi ifade etme gücünüzü arttırır. Böylece dilin inceliklerini kavrayıp daha derin anlamlar çıkarmanızı sağlar.
- Hayatta karşılaşacağınız birçok olaya ve duruma karşı farklı bir bakış açısı geliştirmenize yardımcı olur.
- Karşılaşacağınız problemlerde çözüm yolunu bulmanız kolaylaşır.
- Sizden çok farklı hayatları, ruh hallerini, duyguları anlamanızı sağlar.
- Geçmişten ders çıkarmanızı, bulunduğunuz anı doğru yorumlamanızı ve gelecekle ilgili öngörülerde bulunmanızı sağlar.
- Hayal dünyanızı geliştirip kendi filminizin yönetmeni olabilirsiniz.
- Ayrıca LGS,YKS,KPSS vb. bir sınava hazırlanıyorsanız karşısınıza çıkan metinleri ve problemleri çok daha hızlı anlamlandırmanıza yardımcı olacaktır.
Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazanabiliriz?
- Kitap okumanın sağlayacağı faydaları düşünüp motive olun. Kendinizi ifade etme yetiniz gelişerek insanlarla iletişiminiz güçlenecek ve böylece sosyalleşme olanaklarınız artacaktır.
- Seveceğinizi düşündüğünüz tarzda kitaplar okuyarak başlayın. İlginizi çekmeyen eserlerle işe başlamanız sizi sıkacaksa uzak durun. Bu alışkanlığı edindikten sonra yavaş yavaş farklı eserlere geçebilirsiniz.
- Yanınızda kitap taşımayı alışkanlık haline getirin. Gün içinde yolculuk yaparken ya da bir yerde beklemeniz gerektiğinde telefonla vakit geçirmek yerine yanınızdaki kitabı okumak alışkanlık kazanmanıza yardımcı olacaktır.
- Uyumadan önce kitap okumak için vakit ayırabilirsiniz. Gün içinde vakit bulamıyorsanız yatmadan önce 15-20 dakika okuma yapabilirsiniz.
- Yeni bir alışkanlık kazanırken istikrarlı olunmalıdır. Bir şeyi alışkanlık haline getirmek için 21 güne, davranış haline getirmek içinse 60 güne ihtiyaç vardır. Ama arada boşluklar bırakmadan az ya da çok bu davranışın tekrar edilmesi gerekmektedir. Kendinize alt sınır belirleyin ve gün içinde bir şeyler ters gitse bile “günde en az 5 sayfa okumalıyım”, şeklinde bir kural koyup buna uymaya çalışın.
- Okuyup bitirilen kitapların listesini yapmak sizi motive edecektir. Bu liste sizin neler okuduğunuzun somut göstergesi olacaktır. Ve de her okuduğunuz kitaptan sonra onunla ilgili yorumlarınızı yazabileceğiniz bir defter edinebilir ya da bir blog yazabilirsiniz. Böylece okuduğunuz şeyler anlamlı ve üstüne düşünebileceğiniz bir hal alacaktır.
- Hemen pes etmeyin! Sizi sıktığını düşündüğünüz kitaba birkaç sayfa daha şans verin. Fakat ilerlemenize rağmen çok fazla sıkıldığınızı düşünüyorsanız kitabı bırakın. Yeni edinmeye başladığınız bu alışkanlıktan soğumanızın önüne geçin.
İlgili Diğer İçerikler :