TUS Nedir? Tıpta Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?

04.08.2019
1.364
A+
A-
TUS Nedir? Tıpta Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?

TUS NEDİR? NE ZAMAN?

Tıp Fakültesini bitiren herkes Pratisyen Hekim olarak mezun olmaktadır. Çünkü bu süreçte uzmanlık eğitimi almazlar. Uzmanlık için doktorlar seçecekleri alana göre 3 ile 6 yıl arasında değişen süreler içinde Uzmanlık alanları konusunda eğitim görerek uzman doktor olurlar. Tıp tahsili bu nedenle en uzun eğitim süresini kapsayan branş olarak bilinmektedir.

TUS Nedir?

TUS, Tıp Uzmanlık Sınavının kısaltılmışıdır. ÖSYM’nin düzenlediği bir sınavdır ve doktorların kâbusu gibi bir sınav olduğu bilinmektedir. TUS sınavı aynı zamanda sürekli pratisyen doktor mezun eden Tıp Fakültesinin mezun sayısının artması ve sınırlı kontenjan nedeni ile mezunlar arasında eleme yapılan sınav olarak da görülmektedir.

1987 yılından başlayarak hiç ara vermeden ve her sene tekrar yapılan TUS sınavı her geçen yıl daha da zorlaşmakta ve önemli bir akademik sınav olarak yerini korumaktadır. Daha önceleri sadece Ankara’da yapılan bu sınav 2012 yılından sonra artık sadece Ankara değil, Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılmaya devam edilmektedir. İlk yıllarda senede bir kez yapılan bu sınav son yıllarda yılda iki kere ve ilkbahar ile sonbahar aylarında yapılmaktadır.

TUS sınavında yeterli puanı alan yani başarılı olan kişiler, farklı alanlarda (Tıp Fakülteleri, Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma hastaneleri ya da Adli Tıp Kurumunda) uzmanlık eğitimi alabilirler. Dolayısı ile seçecekleri alanda Uzman Doktor olma hakkını elde ederler. Bunu başarmak oldukça zordur ve bunun için sınırlı kontenjanda fakat çok sayıda aday sınava girerek yarışmakta böylece kota her yıl daha da yükselmektedir.

Yabancı Dil Yeterliliği TUS İçin Gerekli Midir?

Uzmanlık sınavına girmek için dil bilme şartı aranmamaktadır. Fakat, mezun olan bir hekimin uzmanlık tercihi yapabilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilen dil sınavlarından birinden yeterlilik alması gerekmektedir. TIPDİL, YÖKDİL, YDS dil sınavları ÖSYM tarafından kabul gören sınavlar olup bu sınavlardan birinden en az 50 puan alınması gerekmektedir.

TUS (Tıp Uzmanlık Sınavı) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu sınavda 6 yıllık tıp eğitimi içindeki konulardan her türlü soru çıkabilir. Sınav iki farklı alandan oluşmaktadır.

  • Temel Bilimler,
  • Klinik Bilgiler,

Bu alanlardan 120’şer soru sorulmaktadır. Yani Tıp Uzmanlık Sınavında toplamda 240 soru sorulacaktır ve bunun için 300 dakika süre belirlenmiştir.

Tıpta Uzmanlık Sınavlarında; Anatomi, biyokimya, Mikrobiyoloji, Fizyoloji- Histoloji- Embriyoloji, Patoloji, Farmakoloji alanlarında sorular çıkmaktadır.

Klinik Bilimler dersleri ise aşağıda sıralanmıştır.

  • Dahiliye
  • Pediatri
  • Genel Cerrahi
  • Kadın Hastalıkları ve doğum
  • Küçük stajlardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.