Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler? Üniversite tercihleri nasıl yapılmalı? Tercih sıralaması nasıl yapılır? 2023 YKS sonuçlarının açıklanması ve tercih sürecinin başlamasıyla üniversite adayları bu soruların cevabını aramakta. Bu soruların yanıtını merak edenler yazımıza göz atabilirler!
Üniversite ve Bölüm Tercihinde Nelere Dikkat Etmeli?
- Bölümün kontenjan sayısına
- Üniversitenin bulunduğu şehre
- Şehir dışındaysa yurt imkânlarına ve ulaşım bilgisine
- Üniversite imkânlarına
- Yurt dışı eğitim programlarına, yan dal, çift ana dal imkânlarına
- Staj olanaklarına
- Mezun olduktan sonraki iş imkânlarına
- Sosyal ve kültürel olanaklarına
- Bölüm derslerine
- En önemlisi sizin beklentinizi karşılayıp karşılamadığına dikkat ederek tercihte bulunulmalıdır.
Tercih Yaparken Puan Mı Başarı Sıralaması Mı Önemli?
Tercih yaparken puan mı sıralama mı önemli, sorusunun aslında kesin bir cevabı var. Pek çok rehber öğretmenin ve uzmanın yıllardır belirttiği gibi tercihler, başarı sıralaması dikkate alınarak yapılmalıdır. Çünkü puanlar yıldan yıla değişiklik gösterirken başarı sıralaması öğrencinin sınavdaki konumunu net bir şekilde göstermesi açısından kesin sonuç vermektedir.
Başarı Sıralaması Şartı Bulunan Bölümler Hangileri?
Öğrenciler tercih yapmadan önce mutlaka yazacakları bölümün özel koşullarını incelesinler. Bunun dışında başarı sıralama şartı bulunan bölümlere göz atarak tercih listelerinde bu şartı sağladıkları bölümleri yazabilirler. Aksi takdirde ölü tercih yapmış olursunuz.
Tercih Sıralamasını Nasıl Yapmalı?
Tercih yaparken başarı sıralamanızın üstünde ve altında kalan yerlere listenizde yer vermelisiniz. Diyelim ki başarı sıralamanız 100 bin. Tercih aralığınızı geniş tutarak 70 bin ile 150 bin aralığında bulunan yerleri yazmalısınız. Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken nokta, sizin sıralamanızdan yüksek ve düşük olan yerlere 4 ila 5 tercih arasında yer vermektir. 24 tercih hakkından 8 ya da 10 tanesini bunlara ayırırken geri kalan tercih hakkınızı sıralamanıza en yakın ve denk olan yerlere ayırmalısınız. Böylece tercih listenizden bir yere yerleşme olasılığınızı artırırsınız.