8 Mart Dünya Kadınlar Günü

08.03.2023
758
A+
A-
8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir ve neden kutlanır? Bu sorunun cevabı yazımızda!

Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi 

Dünya Kadınlar Gününün ortaya çıkış hikâyesi çok acı bir olaya dayanmaktadır. 1908 yılında ABD’nin New York şehrinde dokuma fabrikasında çalışan kadın işçiler, çalışma koşullarından memnun olmamalarından dolayı greve başlarlar. Yaklaşık 40 bin işçi kadının başlattığı bu eylemde polis olaya müdahale eder. Olayların büyümemesi için işçi kadınlar fabrikaya kilitlenir. Bu arada fabrikada yangın çıkar ve yangından kurtulmak isteyen kadınlar, maalesef tam zamanında fabrikadan çıkamazlar. 129 kadın işçi, bu olayda feci bir şekilde can verir.

Bu olayın öylece unutulup gitmemesi için 1910 yılına gelindiğinde 2. Kadın Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin, ölen işçi kadınları anma amacıyla 8 Mart’ın, “Dünya Kadınlar Günü” ilan edilmesini ister. Bu istek üzerine  oylama yapılır ve oybirliği ile bugünün “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edilmesine karar verilir. Uluslararası ilk etkinlikler 1911 yılında Danimarka, Avusturya, Almanya ve İsviçre’de gerçekleştirilir. Birleşmiş Milletler ise 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ı “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul eder.

Günümüzde Dünya Kadınlar Günü kapsamında çeşitli etkinlikler yapılarak kadınların  sorunları, toplumdaki yeri, topluma katkıları ve eşitlik talepleri dile getirilmektedir.

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman Kabul Edildi?

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü, ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kabul edildi. Fabrika işçisi kadınların, emeklerinin karşılığını alma istediklerini dile getirdikleri bir grevden yola çıkıldığı için Türkiye’de ilk olarak bu şekilde adlandırılmıştır.

1975 yılında “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” teması kapsamında Türkiye’de de geniş çaplı anma programları yapılmıştır. Bundan bir süre sonra ülkedeki siyasi durumlardan dolayı anma törenlerine ara verilse de 1984 yılından itibaren çeşitli kadın örgütleri öncülüğünde  8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri, ülkemizde de yapılmaya devam etmektedir.

“İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin?”

Mustafa Kemal ATATÜRK

İlkleri Başaran Kadınlar

Sabiha Gökçen ilk kadın savaş pilotu, Afife Jale ilk Müslüman kadın tiyatrocu, Marie Curie iki farklı alanda Nobel Ödülü alan tek bilim insanı ve Avrupa Üniversitelerinde ders veren ilk kişi, Valentina Tereşkove uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil astronot, Maria Tereda De Filippis ilk kadın Formula 1 pilotu, Gertrude Caroline Ederle Manş Tüneli’ni yüzerek geçen ilk kadın vd.
Kadınların her alanda, her giriştikleri işte başarılı olduklarını tüm dünyaya gösteren bu öncü isimlerden yola çıkarak tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.

 

Eğitim Güncesi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Elif Poyraz dedi ki:

    Harika anlatmışsınız 8 martın önemini. Biz kadınlar herşeyin üstesinden geliriz emekçi kadınlar günü de en anlamlı gündür

  2. Hakan dedi ki:

    Hepinizin 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun 🙂

  3. Sebvi dedi ki:

    Birleşmiş milletler ne kadar geç katılmış çok şaşırdım 1977 baya geç bir dönem onlar için bence

  4. Sevdenur dedi ki:

    Kadınlar günümüz kutlu olsun:) bu güzel anlamlı geçmişi bugün öğrenmek çok güzel oldu 🙂

  5. Yiğit dedi ki:

    Kadınlara bir gün değil her gün değerlerini hissettirmeliyiz güzel bir gün ama tek bir günle olmamalı bence 🙂

  6. Eylük karabacak dedi ki:

    “ Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030’a kadar eşitlik” harika bir tema belirlemişler. Her kadın çalışma hayatında çok büyük rollere sahiptir meslekleri cinsiyetçileştirmeyin