Sait Faik Abasıyanık Kimdir?

Sait Faik Abasıyanık Kimdir?
Sait Faik Abasıyanık kimdir? Sait Faik Abasıyanık’ın edebi kişiliği ve eserleri nelerdir? Durum hikâyesinin en önemli temsilcisi kimdir? Tüm bu soruların yanıtı yazımızda!
Daha çok hikâyeciliği ile bilinen Sait Faik Abasıyanık, aynı zamanda roman yazarı ve şairdir. Sanatçı, 1906 yılında Sakarya’da dünyaya gelir ve 11 Mayıs 1954 yılında İstanbul’da vefat eder.
Doğduğu zaman kendisine Mehmet Sait adı verilir. Fakat ileriki yıllarda Mehmet adını kullanmayarak babasının adı olan Faik’i kullanmaya başlar. Soyadı Kanunu çıktığı zaman da onun isteği üzerine ailesi, Abasıyanık soyadını alır. O günden sonra da Sait Faik Abasıyanık olarak anılır.
Babasının işinden dolayı birçok şehir gören ve buralarda öğrenimini tamamlayan sanatçı, 1928 yılında liseyi bitirdikten sonra İstanbul’a gelir. İstanbul’da yazı işleriyle meşgul olur. Burada sanat ve edebiyat dünyasından isimlerle tanışma fırsatı bulur. 1931 yılında iktisat okumak üzere İsviçre’nin Lozan şehrine giden Sait Faik, buradan sıkılarak Fransa’ya geçer ve burada Fransızca öğrenip Grenoble Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde üç dönem öğrenim görür. 1934 yılında ise ailesinin isteği üzerine İstanbul’a geri döner. 1938’de babasını kaybeden sanatçı, kışları Şişli’deki evinde, yazları ise Burgazada’da annesiyle birlikte geçirir.
Abasıyanık, 1934 ile 1940 yılları arasında Varlık, Servet-i Fünun, Uyanış, Ağaç, Ses, Yeni Ses, Yaprak, Yenilik gibi dergilerde yayımlanan hikâyeleri ile edebiyat dünyasında tanınmaya başlar. 1936 yılında babası henüz vefat etmeden önce, onun desteğiyle ilk hikâye kitabı Semaver’i; 1939’da ise ikinci hikâye kitabı Sarnıç’ı çıkarır. Bu iki kitapta da çocukluk günlerinde, İstanbul’da ve yurt dışında yaşadıkları üzerine yaptığı gözlemleri aktarır.
“Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da bir hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kalem kâğıt aldım. Oturdum. Ada’nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım…”
Sait Faik Abasıyanık / Haritada Bir Nokta
Sait Faik Abasıyanık Edebî Kişiliği
- Çehov tarzı olarak bilinen durum hikâyeciliğinin edebiyatımızdaki en önemli temsilcisidir. Olaya, şaşırtmaya ve kişilere dayanan klasik hikâye anlayışını yıkarak bir duruma dair kesitleri anlatmayı seçmiştir.
- Öykülerinde gerçek yaşamdan izler görürüz. İstanbul’un çeşitli semtlerinde karşılaşabileceğimiz alt tabaka insanlara, balıkçılara, işsizlere, yoksullara ve serserilere sıkça yer verir. Bu nedenle “İstanbul Öykücüsü” olarak anılır.
- Daha çok kent insanını anlatan sanatçı, insanların sorunlarını ve bunalımlarını konu edinmiştir. Bunun yanında öykülerinde yaşama sevinci ve arzusunu da dile getirir.
- Sade, akıcı ve etkileyici bir dil ve samimi bir üslup kullanır.
- Hikâye yazmadaki amacının daha iyi bir dünya kurma isteği olduğunu belirtir.
- Hiçbir edebî akıma bağlı kalmaz.
- Gözlemci Balıkçı, Sorunlu Avare, Çakırkeyif Sirozlu, Anadan Doğmaz Çevreci gibi lakaplar kullanır.
Sait Faik Abasıyanık Eserleri
Hikâye : Semaver, Sarnıç, Şahmerdan, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Havada Bulut, Kumpanya, Havuz Başı, Son Kuşlar, Alemdağda Var Bir Yılan, Az Şekerli, Tüneldeki Çocuk
Roman : Medarı Maişet Motoru (Birtakım İnsanlar), Kayıp Aranıyor
Şiir : Şimdi Sevişme Vakti
Röportaj : Mahkeme Kapısı
Diğer Eserleri : Balıkçının Ölümü, Açıkhava Oteli, Yaşasın Edebiyat, Müthiş Bir Tren, Sevgiliye Mektup
İlginizi çekebilecek Diğer İçerikler :